Groente en fruit

Groente en fruit zijn belangrijke bronnen van vitamine C en A, foliumzuur, vezels en kalium. Ze beschermen je tegen hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker, verbeteren de bloeddruk, helpen je op gewicht te blijven en zorgen voor een goede stoelgang.

Twee stuks fruit komt neer op ongeveer 2 ons. Als je uitgaat van twee stuks fruit en je eet maar één aardbei, dan krijg je niet voldoende voedingsstoffen binnen. Een stuk fruit staat dan ook gelijk aan een handje klein fruit (zoals druiven), een stuk middelgroot fruit (zoals een appel), twee stuks klein fruit (zoals een kiwi) of een schijf groot fruit (zoals een meloen).

Om van groente 2 ons binnen te krijgen, moet je van gekookte groente 4 groentelepels opscheppen. Er wordt vaak gezegd dat vers groente en fruit beter is dan uit bijvoorbeeld blik. Dit is echter niet waar. Van groente en fruit uit de diepvries, blik of pot krijg je ongeveer evenveel vitamines binnen als bij verse groente en fruit. Het enige waar je rekening mee moet houden bij pot- of blikgroenten is dat er geen suiker is aan het groente of fruit is toegevoegd.

Sommige mensen vinden het erg veel om bij het avondeten 2 ons groente te eten. Bij andere maaltijden kunnen echter ook groente worden gegeten. Denk bijvoorbeeld aan een salade bij de lunch of snackgroente als tussendoortje.

Het is belangrijk om gevarieerd te eten. Een hulpmiddel hierbij is om verschillende kleuren te eten. De verschillende kleuren groente en fruit bevatten verschillende vitaminen en mineralen. Als je dus verschillende kleuren eet, weet je zeker dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt die je nodig hebt.




Bronnen:
http://www.gavoorgezond.nl/index.cfm?act=actueel.detail&actueelid=19
www.voedingscentrum.nl
http://www.wcrf-nl.org/PDFs/hoeveeliseenportie.pdf
http://www.gezondvgz.nl/%7B8c4aaaeb-4e48-41cc-b2da-92182d67237c%7D
Richtlijnen voedselkeuze

Geen opmerkingen:

Een reactie posten