Vetten, je kent ze wel. Een boterham met boter, even een eitje bakken of frituren. Voor al deze dingen gebruik je vetten, maar waarom eigenlijk?
Deze vetten helpen je om onmisbare voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals vitamine A, D, E en essentiƫle vetzuren. Dit zijn vetzuren die je lichaam zelf niet aan kan maken.
Waarom zijn vetten zo belangrijk voor je lichaam?
• Vet geeft energie en is een belangrijke brandstof voor je lichaam
• Onverzadigd vet verkleint de kans op hart- en vaatziekten en zijn goed voor je cholesterol
• Vitamine D is belangrijk voor je botten en het goed functioneren van de cellen in je lichaam
• Vitamine A is belangrijk voor de aanmaak van je huid, een goede werking van je ogen, voor de groei en voor de weerstand.
Overmatig gebruik van vetten is niet goed voor de gezondheid, dit kan leiden tot overgewicht en/of een hoog cholesterol.
Er zijn verschillende soorten vetten die worden gebruikt:
Margarine, halvarine, bak- en braadboter, frituurvet (hard of vloeibaar), light/dieet boter, roomboter en Olijf/zonnebloemolie.
Het is gezonder om je boterham met halvarine te smeren omdat daar minder verzadigde vetten in zitten dan in margarine. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 30/35 gram halvarine, wat 5 gram per sneetje is. Tevens is het ook gezonder om vloeibaar frituurvet te gebruiken of olie in plaats van hard frituurvet bij het frituren. Voor olie en bak- en braadproducten is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 15 gram.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten